Stromčeky, stromčeky kto vám dal ten jas? Decoreum svetielka máme ich tu zas!

Vianočný stromček je jedným z najdôležitejších symbolov Vianoc. Tradícia stromčeka v domácnostiach znamená moment rodinnej jednoty a začiatok koncoročných osláv. Stromček je Zvyčajne zdobený svetlami, kvetmi, hviezdami, guľami a inými dekoráciami.

Vianočné osvetlenie je tým čarovným základom nášho vianočného stromčeka. December sa sotva začne a ulice sú plné týchto farebných svetiel, no ak ešte nepoznáte ich históriu, nižšie vám prezradíme, kto tradíciu vymyslel a aký je ich význam.

Aká je história a význam vianočných svetiel, gúľ či stromčeka?

Význam vianočných svetiel súvisí s narodením Ježiša, pretože symbolizuje príchod svetla do temného sveta, ktorý potreboval svoju spásu.

Mnohí z nás by si mohli myslieť, že Vianoce, ako ich poznáme, sú veľmi staré sviatky. Pravdou však je, že väčšina vianočných prvkov má svoj pôvod v 19. storočí.

Vianočné dekorácie z 19. storočia

Prvá báseň opisujúca Santa Clausa sa objavila v roku 1823  – a ilustrácie Thomasa Nasta, ktoré definovali jeho vzhľad, boli uverejnené v roku 1862. Vianočný stromček priviedol do Anglicka manžel kráľovnej Viktórie, princ Albert, ktorý doviezol tannenbaum alebo inak vianočný stromček zo svojho rodného Bavorska. Z Anglicka sa veselý vianočný stromček dostal do Spojených štátov amerických a odtiaľ do celého sveta.

Vtedy ľudia zdobili svoje vianočné stromčeky zapálenými sviečkami, ktoré vyzerali skvele, no neustále hrozilo nebezpečenstvo požiaru.

Vynález žiarovky - nápad za milión!

V roku 1871 inžinier Edward Hibberd Johnson, neohrozený mladý muž z Philadelphie, ktorý viedol Automatic Telegraph Company, najal 24-ročného vynálezcu, ktorého meno sa zapísalo do histórie ako Thomas Alva Edison. Práve Edison si nechal patentovať elektrickú žiarovku. Bol tu však malý problém - elektrická energia distribuovaná prostredníctvom káblov bola ešte niekoľko desaťročí vzdialená od toho, aby sa dostala k širokej verejnosti.

O dva roky neskôr, počas vianočnej sezóny, dostal Johnson nápad za milión. Vzal 80 modrých, červených a bielych žiaroviek, zapojil ich do série s elektrickým drôtom, namontoval ich na svoj vianočný stromček a pripojil ich ku generátoru. V roku 1894 prezident Grover Cleveland ako prvý postavil vianočný stromček s elektrickými svetlami. V roku 1914 bola cena vianočných svetiel 2 doláre a v 30. rokoch 20. storočia bol Johnsonov vynález zapálený v miliónoch domácností po celom svete.

Čo znamenajú vianočné gule?

Vianočné gule sú neodmysliteľnou súčasťou vianočného stromčeka , jedna z najdôležitejších tradícií tejto doby. V dnešnej dobe nájdeme ozdoby na náš stromček prakticky z čohokoľvek, avšak tradičné ozdoby majú svoj význam a pôvod , ktorý vám radi priblížime.

Spočiatku boli vianočné stromčeky zdobené červenými jablkami, ktoré predstavovali hriechy a pokušenia Adama a Evy, a sviečkami, ktoré symbolizovali Kristovo svetlo. Vešanie jabĺk a sviečok však nebol najlepší nápad. Ovocie sa pokazilo a zapálené sviečky predstavovali latentné nebezpečenstvo požiaru. Preto postupne začali tieto prvky nahrádzať sklenenými guľami, drobnými ozdobami a svetlami.

S príchodom sklenených vianočných gúľ ich výrobcovia začali vyrábať aj v iných farbách ako v červenej, ako je zelená, biela, strieborná, zlatá a modrá. Červené gule predstavujú prvotný hriech, ako aj lásku a štedrosť. Zelené gule symbolizujú nádej, prírodu a život. Strieborné gule zase vďačnosť. Biele gule predstavujú čistotu, radosť a vieru, a modré gule ľútosť. Zlaté gule sú symbolom blahobytu, bohatstva a chvály.

Čo symbolizuje vianočná hviezda?

Hviezda na vianočnom stromčeku predstavuje betlehemskú hviezdu , ktorá bola podľa Nového zákona Biblie hviezdou, ktorá viedla troch mudrcov do miesta narodenia Ježiša. Tento prvok tiež symbolizuje svetlo, nádej a vieru, ktorá vedie veriacich, rovnako ako betlehemská hviezda viedla troch mudrcov. Na druhej strane, význam vianočného stromčeka je ten, že predstavuje raj, kde Adam a Eva jedli ovocie, čím vznikol prvotný hriech.

 Slúži tiež na pripomenutie, že Ježiš prišiel na Zem, aby dosiahol zmierenie. Jeho trojuholníkový tvar je znázornením Najsvätejšej Trojice a jeho farby symbolizujú rôzne adventné modlitby. Modrá je zmierenie, strieborná je vďačnosť, zlatá je chvála a zelená je hojnosť a príroda.

Čo znamená vianočný stromček?

Vianočný stromček je pravdepodobne najuznávanejším prvkom tejto sezóny, pretože milióny rodín na celom svete umiestňujú tradičný stromček na ozdobenie svojich domovov a tak oslávia vianočné sviatky. Jedna verzia hovorí, že keď kresťania prišli do severnej Európy, spozorovali, že Kelti 8. decembra oslavovali narodenie Freya, boha Slnka a plodnosti, umiestnením ozdôb na vždyzelený strom, ktorý symbolizoval Vesmír .

Akonáhle boli tieto mestá evanjelizované, tradícia bola prijatá ako symbol narodenia Krista, výmena vždyzeleného stromu za borovicu. Význam vianočného stromčeka je v tom, že predstavuje raj, kde Adam a Eva jedli ovocie, čím vznikol prvotný hriech . Okrem toho slúži aj na pripomenutie, že Ježiš prišiel na Zem, aby dosiahol zmierenie.